Brede implementatiekracht door nieuwe samenwerkingen

5 april 2022

Zeven zorginstellingen sluiten zich aan bij Innovatiefonds Ouderenzorg (IFOZ)

IFOZ ondersteunt goede innovaties niet alleen met financiering, maar helpt ook bij de implementatie. Zorginstellingen die vroeg betrokken willen worden bij de implementatie van innovaties, sluiten zich aan als implementatieversterker. Gezamenlijk wordt ingezet op een brede vernieuwing van de ouderenzorg. Zorginstelling Surplus verbond zich bij de oprichting van IFOZ als eerste implementatieversterker. Avoord, Topaz en Zorg in Oktober bekrachtigden de afgelopen weken hun komst als implementatieversterker bij IFOZ. Aankomende maand komen daar nog eens vier zorginstellingen bij.

Begin januari kondigde IFOZ de eerste innovatie aan die wordt ondersteund; de Momo BedSense. IFOZ ondersteunt Momo Medical B.V. om de implementatie van de BedSense in Nederland te versnellen. In de zomer gaan verschillende partners uit het netwerk van IFOZ een studie van 90 dagen doorlopen met de BedSense. De studie moet inzicht geven in het effect van de inzet van de BedSense in de eigen organisatie. De studie wordt door IFOZ gezien als de eerste stap richting volwaardige implementatie van de BedSense in de werkprocessen van zorginstellingen.

Delen met VVT-sector

De opgedane kennis over de waarde van de BedSense voor de praktijk en de geleerde implementatielessen worden niet uitsluitend voor het netwerk van IFOZ gehouden. De inzichten worden na succesvolle implementatie ook gedeeld met de rest van de VVT-sector.

Uitdagingen

De uitdagingen in de ouderenzorg zijn groot. Als ouderen ook in de toekomst passende zorg en ondersteuning moeten krijgen, zijn er innovaties nodig met impact. IFOZ is geïnteresseerd in zowel technologische als sociale en organisatorische vernieuwingen die helpen bij het ontlasten van zorgmedewerkers en ondersteuning geven zodat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen.

Implementatiekracht

“We ondersteunen goede innovaties niet alleen met financiering, maar ook met ons netwerk van VVT-instellingen ten behoeve van daadwerkelijke implementatie van de innovaties in de praktijk”, zegt Carolien Oppeneer, bestuurder van IFOZ. Het netwerk bestaat uit de Founding Partners (Envida, Archipel, Thebe en tanteLouise) en Implementatieversterker Surplus; en wordt nu aanzienlijk vergroot door het aansluiten van nieuwe Implementatieversterkers.